En este momento estás viendo Elaborar el pla estratègic de cultura d’una comunitat territorial

Elaborar el pla estratègic de cultura d’una comunitat territorial

Descripció del curs

L’acció cultural, massa sovint, és tàctica, arbitrària i discontínua. En molts ajuntaments, quan canvia el govern, s’aturen coses i se’n fan de noves sense una justificació objectiva. Tot depèn de la personalitat dels nous mandataris.

Molts tècnics municipals de cultura han promogut l’elaboració d’un pla estratègic de cultura per definir un marc d’acció que doni estabilitat a la política cultural i permeti optimitzar els recursos disponibles.

Un pla estratègic és un procés de reflexió crítica i compartida sobre la situació actual del sistema cultural local i la transformació que es vol impulsar. Sobre objectius, estratègies i praxis que cal implementar.

Encara que la majoria de vegades s’encarregui la seva elaboració a especialistes, convé que els tècnics que l’encarreguen coneguin els beneficis que poden aportar, les dificultats i els riscos, la metodologia més adient.

Si vols saber com millorar la continuïtat i eficiència de l’acció cultural de la teva comunitat territorial, pots participar en aquest curs.

Destinataris

Responsables polítics i tècnics de cultura d’ajuntaments i consells comarcals.

Objetius

Conèixer la metodologia d’un pla estratègic de cultura per a treure el màxim partit  o, per a poder-ho dur a terme amb suport extern.

Programa

 1. Conceptualització.
  1.1. Beneficis potencials de la planificació estratègica.
  1.2.Riscos i dificultats.
  1.3. La participació dels stakeholders.
  1.4. L’equip d’elaboració.
 2. Diagnosi:
  2.1. Recull de dades i informació secundària.
  2.2. Explotació e interpretació.
  2.3. Formulació d’una diagnosi.
 3. Projecció:
  3.1. Definició d’objectius i línies estratègiques.
  3.2. Exploració i validació de mesures i establiment de fases.
  3.3. Seguiment i avaluació.
 4. Anàlisi de cas: El Pla Estratègic de Cultura de Balaguer. (Entrevista a Arnau Torrente Capdevila, paer de cultura i comunicació de la Paeria de Balaguer).

Professorat

Jaume Colomer

Consultor especialitzat en anàlisi i planificació de sistemes culturals i en desenvolupament de públics i comunitats culturals.
Fundador i director de Bissap. Docent en diversos masters i postgraus en gestió cultural de la Universitat de Barcelona i d’altres universitats. Ha estat Director de serveis d’Educació, Cultura i Cooperació de l’Ajuntament de Sabadell, comissari de Mercartes i Escenium, gerent de l’empresa Tres per 3 dedicada a la producció i exhibició teatral, i ha tingut diferents responsabilitats a les àrees de Joventut, Serveis Socials i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.
Ha publicat diversos llibres i articles sobre cultura, arts escèniques i educació.

Contingut relacionat

 1. Pla d’Acció Cultural de Vic. Enllaç
 2. Plans d’Acció Cultural elaborats amb el suport del CERC de la Diputació de Barcelona. Enllaç.

Fotografia de portada sota llicència Creative Commons. Autora: María Sacristán.