BISSAP Botànica
Bissap (wolof): Hibiscus sabdariffa (Thé rose d’Abyssinie, Karkadé, Domoda, Köta,
Fasab, Kâ, Oseille de Guinée…).
Planta originària de la Índia, present en zones tropicals, especialment Sudan, Senegal i Tailàndia, com també Mèxic, Egipte, Burkina Faso, Mali, Níger i Ciad. És una planta herbàcia de la família de les malvàcies que creix fins a 1,5 metres esdevenint un arbust de fulles ovalades, alternes, trilobulades o simples. Les flors apareixen tot al llarg de la tija, tenen un calze i cinc pètals separats. Tot i que hi ha diferents varietats, la majoria són rosades a les vores, grogues a dins i de color bordeus al centre. En caure els pètals, els calzes maduren, s’engrandeixen i es tornen de color roig intens. A dins hi madura el fruit rodó que conté alguns grans.
A més de les funcions ornamentals és utilitzada en begudes i menjars. Els calzes es cullen a l’octubre i es posen a assecar. Pel seu caràcter àcid i perfumat són utilitzats en les carns guisades i en pastisseria. També s’utilitzen per a confeccionar begudes envasades, però sobretot és beguda en infusions, afegint-hi de vegades un pols de canyella o nou moscada.
El bissap és la beguda més popular a les regions subtropicals. A Jamaica i Panamà es fa servir per a confeccionar begudes tradicionals de Nadal i Cap d’Any. A la Índia i Birmània es beu fred. A Brasil, amb el nom de “vinagreira”, és un producte bàsic en la farmacopea local. A Austràlia es fan confitures amb el nom local de “Queensland Selly Plant”.
A l’Àfrica és on més s’utilitza. De Senegal a Egipte, passant per Mali i Burkina Faso, es confecciona una beguda artesanal anomenada “karkadé” que és molt apreciada en l’ús quotidià i en rituals festius. Al Nil és la beguda del got de l’amistat dels creuers. A mésde les flors, s’utilitzen les fibres de les tiges per a fer-ne cordes, i de les fulles se’n fan amanides o es mengen bullides com els llegums. Els grans a vegades s’utilitzen com a substitut del cafè.