Elaborar el model de governança d’un equipament o sistema cultural

Elaborar el model de governança d’un equipament o sistema cultural

Descripció del curs

Els governs jeràrquics ja no són eficients, per més competent que sigui la persona que tingui aquesta responsabilitat. La complexitat i liquiditat de la societat actual obliga a trobar solucions complexes i múltiples a les nostres necessitats col·lectives. Per a això, fa falta que totes les parts interessades contribueixin a la seva exploració, valoració i presa de decisions.

La governança participativa o en xarxa és una metodologia que es basa en la intel·ligència col·lectiva per a aconseguir el govern satisfactori d’equipaments i sistemes culturals. No és una utopia. Es basa en resultats empírics.

La transició d’un govern jeràrquic a un model de governança participativa és un procés planificat de mitjà o llarg recorregut. Si t’interessa conèixer la seqüència metodològica d’aquest procés, pots participar en aquest webinar.

Destinataris

Responsables d’equipaments i projectes culturals. Responsables polítics i tècnics d’Ajuntaments i Governs regionals.

Objetius

Conèixer els elements d’un model de governança participativa per a poder-la implementar en un equipament, projecte o comunitat territorial.

Programa

1. Conceptualització.
– L’equipament o sistema cultural com a comunitat d’interès.
– Lògica de funcionament d’una comunitat d’interès.
– Beneficis de la gestió comunitària de projectes i recursos culturals. Elinor Ostrom.

2. Elements d’una bona governança.
– Implicació de les parts interessades o stakeholders.
– El sistema de presa de decisions i de regulació del funcionament.
– El procés de transició d’un govern jeràrquic a una governança participativa.

3. Anàlisi de cas: el model de governança dels museus de Catalunya (entrevista a Xevi Collell, Director de l’Espai Cràter de l’Ajuntament d’Olot.

Professorat

Jaume Colomer

Consultor especialitzat en anàlisi i planificació de sistemes culturals i en desenvolupament de públics i comunitats culturals.
Fundador i director de Bissap. Docent en diversos masters i postgraus en gestió cultural de la Universitat de Barcelona i d’altres universitats. Ha estat Director de serveis d’Educació, Cultura i Cooperació de l’Ajuntament de Sabadell, comissari de Mercartes i Escenium, gerent de l’empresa Tres per 3 dedicada a la producció i exhibició teatral, i ha tingut diferents responsabilitats a les àrees de Joventut, Serveis Socials i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.
Ha publicat diversos llibres i articles sobre cultura, arts escèniques i educació.

Xevi Collell

Llicenciat en història i màster en gestió del patrimoni cultural i museologia per la Universitat de Barcelona.  Actualment és el director de l’Espai Cràter de l’Ajuntament d’Olot, un centre expogràfic que mostrarà el patrimoni vulcanològic i social de la zona volcànica de la Garrotxa.
Ha estat també director de Can Trona – Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas i tècnic de cultura i patrimoni al mateix ajuntament. Participà durant un any en el treball d’apropament entre el Instituto Nacional de Antropologia e Història de México i les comunitats indígenes de Yucatán per a la conservació de la imatgeria religiosa.
També és investigador associat des del 2019 a l‘Smithsonian Institution en la línia de recerca de sostenibilitat cultural. Col·labora de forma activa en entitats culturals del territori com ara el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca. Està especialment interessat en la relació que s’estableixen entre les institucions culturals i les comunitats locals.

Informació important

Dates: 21 i 28 de juny, i 5 de juliol.
Horaris: de 17:30 a 19:00 .
Preu: 18€
Idioma: Castellà
Durada: 3 sessions (4,5 hores)
Nivell: Iniciació
Format: en línia.

Cadascuna de les sessions tindrà una durada habitual de 90 minuts per a garantir el manteniment d’un nivell òptim d’atenció.

S’oferirà als participants documentació de suport.

Les places al curs són limitades. La participació en el mateix està sotmesa al pagament de la tarifa pertinent.

L’admissió es farà segons l’ordre d’inscripcions. El nombre màxim de participants és de 25 persones per a facilitar la interacció entre els participants.

Les dates indicades en cada curs podran ser modificades de manera excepcional en aquells casos en els quals dues setmanes abans no s’arribi al mínim de participants establert: 12 persones. En aquest cas, es posposarà la seva realització a una data posterior.

Preu: 18 €
Mètode de pagament

Si desitges formalitzar la teva subscripció en el curs, si us plau, efectua el teu pagament amb targeta en el següent enllaç.

Formulari de consulta

Contingut relacionat

  1. Bonet, L. (2018) Per un canvi del model de governança i de prioritats en la distribució dels pressupostos públics de cultura. Llegeix aquí el document.
  2. Innerarity, Daniel (2015) Ciudades culturalmente inteligentes. CGLU – Agenda 21 de la cultura. Llegeix aquí el document.
  3. Instituto de gobernanza democrática.